Loopbaan

Willem Ruis was een Nederlands televisiepresentator. Hij presenteerde onder meer de Willem Ruis Show bij de KRO en de Willem Ruis Lottoshow, 5 tegen 5 en De Sterrenshow bij de VARA.

Zijn eigenlijke roepnaam was Klaas. (Klaas Willem Ruis)

Klaas Willem Ruis, geboren in Haarlem op 29 maart 1945, was de zoon van Reinoutje Ruis en Nicolaas Verdel. Omdat zijn ouders waren niet getrouwd kreeg hij de achternaam van zijn moeder. Dit mede omdat Nicolaas Verdel zijn zoon niet wilde erkennen.

Na de mulo in Haarlem probeerde Klaas toegelaten te worden tot de Amsterdamse Toneelschool. Omdat dit toen niet lukte is hij gaan werken als een bellboy op een passagiersschip van de Holland-Amerika Lijn. Met de Nieuw Amsterdam van de Holland Amerika Lijn maakte hij mooie reizen naar New York, Jamaica, Bermuda en Venezuela. Toen hij vervolgens het weer probeerde om toegelaten te worden op de Toneelschool werd hij wederom afgewezen.

Vanwege de toen nog geldende dienstplicht kwam hij terecht in Duitsland in het plaatsje Seedorf. Tijdens zijn diensttijd klimt hij op tot sergeant-instructeur bij de infanterie. Het is hier dat roepnaam veranderde van Klaas naar Willem. Wat dus eigenlijk zijn tweede naam is.

In 1967 werd hij aangenomen bij KLM met een contract van drie jaar. Tijdens zijn opleiding ontmoette hij stewardess Ineke Mulder, met wie hij toen een relatie kreeg. Vervolgens trouwde hij met Ineke op 14 augustus 1970. Ze krijgen twee dochters, Eva en Suzanne (Suus) en een zoon: Nicolas.

Als steward bij de KLM maakt Willen veel buitenlandse reizen. Gewapend met een bandrecorder maakt hij reportages die hij aan de KRO en de VARA weet te verkopen. Hij wordt voor het radioprogramma Z.O. dat op zaterdagochtend wordt uitgezonden ‘Z.O.’s vliegende correspondent’. Maakt in Amerika reportages over de moord op Robert Kennedy, interviewt acteur Lorne Green, bekend van de televisieserie Bonanza en heeft in Tokio een gesprek met judoka Anton Geesink.

In 1970 loopt zijn contract als steward af en wordt hij freelance verslaggever voor radioprogramma’s als Z.O. 135, Tussen start en finish, Op de koffie en Pizzicato.

In 1970 verliet Willem de KLM om voor de radio (VARA) te gaan werken. Al snel werd hij medepresentator van een sportprogramma. De naam van dit radioprogramma was “Langs de Lijn” en hij presenteerde dit samen met Koos Postema. Door zijn humoristische stijl van presenteren werd hij erg populair op. Radioproducer Gé Gouwswaard vraagt hem in de loop van 1971 presentator te worden van Alleen op een eiland. De schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers verblijven ieder een week alleen op het Waddeneiland Rottumerplaat. Willem is in één klap bekend in Nederland door zijn legendarische geworden gesprekken met de twee schrijvers.