Televisie periode 1976 – 1986

Naast het radiowerk gaat Willem in de redactie van diverse televisieprogramma’s meewerken, zoals Een mens wil… van Mies Bouwman en De Van Speyk Show van Aad van den Heuvel, waarin hij ook af en toe een rolletje speelt. Impresario Dick van Gelder maakt KRO-producer Jos van der Valk attent op Willem Ruis en dat heeft tot gevolg dat Willem de presentatie van De BB Kwis van Berend Boudewijn mag overnemen.

Begin 1980 bereidt Willem zich voor op een carrière in Duitsland. Hij volgt een talenpracticum Duits en in juni van dat jaar vertrekt hij naar Saarbrücken. Zijn shows zijn er geen succes en hij pakt in Nederland weer de draad op.

Bij de KRO kreeg hij de mogelijkheid om de Willem Ruis Show te maken. In 1981 werd Willem Ruis voor het mega bedrag van 300.000 gulden overgenomen door de VARA. Dit voor die tijd ongekend hoge bedrag heeft zelfs geleid tot Kamervragen.

Kijkcijfers: kijkdichtheid 43,5 procent met 4,8 miljoen mensen en een waardering van 7. Het maakt van Willem Ruis in 1 klap een bekende Nederlander.

Bij de VARA ging Willem Ruis de Willem Ruis Lottoshow en later de Sterrenshow presenteren. De opgezette shows waren groots met showballetten, harmoniegezelschappen, orkesten, zangkoren en veel internationale sterren. Daarbij waren er heel veel figuranten en regelmatig wisselende decors.

De Willem Ruis Lotto Show is wel een groot succes en heeft wereldberoemde artiesten als gast. Willem is in zijn element, want hij kan in deze shows dansen, zingen en acteren.

Naast deze grote televisie shows presenteerde hij nog de familiequiz Vijf tegen vijf.

In de periode daarna ging het zowel privé als zakelijk minder goed met Willem Ruis.

In augustus 1981 speelt Willem de hoofdrol in de speelfilm Het beest, een rol die hij in eerste instantie graag wil spelen, maar schrikt als hij het script krijgt. Toch houdt Willem zich aan het contract en sleept zich door de draaidagen heen. Ondanks de grote verwachtingen is de film geflopt.

Ook zijn huwelijk met Ineke strandde in 1982. Ze kreeg een relatie met zijn regisseur Rinus Spoor. Willem Ruis stortte volledig in, maar kreeg steun van zijn dochters die bij hem introkken.

In het najaar van 1983 wordt er flink aan Willem Ruis getrokken. De KRO wil hem hebben als opvolger van Rudi Carrell die een aantal 1-2-3-shows heeft gepresenteerd. Maar de VARA-directie wil kijkers en leden terug en gokt op grote shows. Het plan is om in een grote circustent het land door te reizen en op die locaties leden te werven. Producer Hans Peters van de VARA is circusgek en maakt zich sterk voor deze opzet. Willem is na ampele aarzelingen verkocht voor het plan.

Op 29 december 1984 werd de eerste Sterrenshow voor het eerst uitgezonden; het programma werd direct een groots succes.

Vanwege het succes besloot de VARA eind 1985 nog een seizoen van de Sterrenshow te maken. Het decor werd toen nog moderner en technischer. Op woensdag 30 oktober 1985 werd deze nieuwe eerste aflevering van het seizoen rechtstreeks uitgezonden. De shows kostten de VARA echter soms meer dan 800.000 gulden per aflevering.

In de periode na de eerste aflevering ging het financieel steeds slechter met de VARA. Vlak voor het uitzenden van de tweede show voerde de VARA daarom paar kostenbesparende veranderingen door. De sterrenshow werd niet meer rechtstreeks uitgezonden, maar een paar uur eerder opgenomen. Tevens werd er niet meer mee door het hele land gereisd maar bleef de tent gewoon vast in Utrecht staan.

In de tussentijd presenteert hij de vierde jaarlijkse editie van VARA’s Kinderen voor Kinderen en hij maakt een serie spelshows Vijf tegen Vijf waarin twee groepen vrienden, collega’s of familieleden het tegen elkaar opnemen, met vragen als: wat hebben Nederlanders in hun gootsteenkastje staan?

Dan worden er ook nog elf afleveringen van de Sterrenshow gepland: van Drachten tot Zwijndrecht. Ondertussen heeft hij privé een nieuwe relatie met stewardess Ellen Damsma. In de loop van 1984 trekt Ellen bij hem in.

De winter van 1984 wordt een strenge. De eerste uitzending van de Sterrenshow zal op 29 december plaatsvinden. De grote tent, die in Italië is gehuurd, kan bijna niet worden opgezet omdat de grond keihard is bevroren. Regelmatig zit het weer tegen: regen, storm en sneeuw. Soms begint de live-uitzending te laat, omdat de techniek faalt. De serie kost de VARA veel geld en levert vrijwel geen nieuwe leden op, iets dat wel de bedoeling is.

Willem Ruis voelde zich belazert door de VARA en liet dit natuurlijk ook gewoon merken in de 2e show. Dit seizoen werd toch nog redelijk succesvol afgesloten, al was de VARA door het hoge budget van de Sterrenshow haast onvermijdbaar heel dicht bij een faillissement. Op 16 april 1986 werd de laatste Sterrenshow uitgezonden.

Tussen oktober 1985 en april 1986 zijn er in totaal negen nieuwe shows gemaakt met regisseur Bob Rooyens die een verrassende draai aan de programma’s geeft. Desondanks dalen de kijkcijfers en Ruis wordt somberder, drinkt teveel alcohol en gebruikt coke

De gezondheid van Willem Ruis werd in deze tijd volgend op 1986 ook slechter. De laatste jaren waren zwaar geweest vanwege zijn scheiding, het overlijden van zijn moeder met daarbij de problemen van de Sterrenshow. Willem Ruis rookte veel, sliep erg weinig en leefde daarbij ongezond. Ook het overmatig gebruik van alcohol en cocaïne zou hieraan hebben bijgedragen.

Vlak voordat hij op vakantie ging nam hij in juni 1986 nog even twintig afleveringen van Vijf tegen Vijf op. Deze zouden in de zomermaanden van 1986 worden uitgezonden. De volgende jaren waren door Willem Ruis al zorgvuldig gepland. Het plan was om in februari 1987 een nieuwe grote spelshow te starten. Deze show had als werktitel De criminele Willem Ruis show. Het programma, dat met een decor in de vorm van een nachtclub zou worden opgenomen, was een interactieve amusementsshow waar kijkers en kandidaten de kans kregen om geacteerde misdaden op te lossen.